Antakya'nın merkezinde ve çevresindeki tarihi ve doğal güzelliklerden bir çoğu ilginizi çekebilir. Üç dinin ibadet yerlerini bir arada görürken, Antaka'yanın içi sayılabilecek Harbiye Şelaleri'nde serinleyip, yemek yiyebilirsiniz...
Antakya Müzesi
Antakya merkezde Cumhuriyet Meydanı'na geldiğinizde birçok yere de ulaşmış oluyorsununuz. Antakya Müzesi, Asi nehrinin hemen kenarındaki bu meydandadır. Dünyanın en büyük mozaik kolleksiyonuna sahip ikinci müzesiydi ama Zeugma kazılarından sonra Gaziantep Arkeolji Müzesi dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi ünvanını aldı. Bu arada söylemeden geçmeyelim, Gaziantep ve çevresi de görülmesi gereken yerlerden biri...
Ulu Cami
Cumhuriyet Meydanı'nın karşısında, Asi nehri üzerindeki köprünün diğer tarafında sizleri Ulu Cami ile birlikte eski Antakya karşılar. Bir bakıma Asi Nehri'nin Habibineccar Dağı arasında kalan kısımdır bu bölge. Antakya'nın en büyük ve en eski cami olan Ulu Cami'nin Memluklular zamanında yapıdığı düşünülmektedir. İçindeki iki büyük sedir ve aralarındaki limon ağaçları ile güzel bir bahçesi vardır.
Habib-i Neccar Camii
Ulu Cami'den çıktıktan sonra yürünebilecek yerlerden birisi de Habib-i Neccar Camii'dir. Cami, Hz. İsa'nın havarilerine ilk inananlardan bir Antakya'lı olan Habib-i Neccar'ın adına yaptırılmıştır. İçerisinde Hz. İsa'nın ilk havarilenden Yunus (Pavlus), Yahya (Yuhanna) ve onlara ilk inanan Habib-i Neccar'ın türbesi bulunmaktadır. İçerisinde ilk Hristiyanyaların mezarlarının bulunması ile ilginç bir camidir Habib-i Neccar Camii.
Antakya Kiliseleri
Köprübaşı meydanından sağa doğru giden, trafiğe kapalı Hürriyet Caddesi üzerinde Antakya Ortodoks kilisesi vadır. Türkiye'deki en güzel 10 kiliseden biri... Hafta arası 10:00-11:00, 16:00-16:30; Cumartesi 09:00-10:00, 17:00-18:00; Pazar ise 11:00-12:00 arası ziyarete açıktır. Ortodoks Kilisesinin ilerisinde Protestan Kilisesine ulaşabilirsiniz. Fransız mimarisi ile yapılmış bir binadadır. Katolik Kilisesi ise Kurtuluş Caddesi üzerindedir. Sarımiye Caminin arkasındadır.
Antakya Havrası
Antakya Havrası Kurtuluş Caddesi üzerindedir. Caddenin karşısında Sarımiye Camii, hemen arkasında Katolik Kilisesi ile Camii, Kilise, Havra üçlemesinin bir arada bulunduğu ilginç yerlerden biridir.
Uzunçarşı
İçerisindeki sayısız dükkanları, camileri, kervansarayları ile Antakya'nın en canlı yerlerinden biridir. Üstü kapalı sokaklarda yürüken aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı alabilirsiniz. Hatta kasaptan et alıp tepsi kebap bile yaptırabilirsiniz. Hediyelik eşya alırken, tahta, demir işçiliğini yerinde görebilirsiniz.
Antakya Evleri
Asi Nehri'nin Habib-i Neccar tarafı eski Antakya'dır. bu bölgenin dar sokaklardaki evlerin hemen hemen hepsi hala eski Antakya evleridir. Bu sokaklarda yürürken yukarıda belirtilen camiii ve kiliselerle birlikte bir çok ilginç yapıya da rastlarsınız. bunlardan biri de Antakya Fevzi Çakmak ilköğretim okuludur. Antakya'nın eski bölgelerini araba ile gezmeniz çok zor, en iyisi yürümektir, her yer yürüyüş mesafesindedir.
Vakıflar ve Hıdırbey Köyleri
Samandağı'na vardıktan sonra tabelaları takip ederek ilk başta Vakıflar Köyüne, 2 km sonra da Hıdırbey köyüne ulaşabilirsiniz. Batıayaz üzerinden de ulaşılabilir ama turistler için Samandağı üzerinden gitmek daha kolay bir yol. Vakıflar organik tarım yapılan bir Ermeni Köyü, kahvesinde oturup çay içebilir, kendi yaptıkları reçellerden alabilirsiniz. Hıdırbey'de suyu bol bir köy, derenin kenarındaki Musa ağacı altında oturup, çay içebilirsiniz. Dere kenarında piknik de yapılabilir.